بسیاری از مهاجران به دلیل دوری از خانواده و دوستان و تغییر در محل زندگی، دچار افسردگی مهاجرت میشوند. افسردگی و اضطراب مهاجرت ممکن است روی عملکرد شغلی و تحصیلی آنها تأثیر منفی بگذارد و منجر به احساسات ناخوشایند شود. اگر شما هم در چنین شرایطی هستید با خواندن این مطلب میتوانید مسیر درمان خود را پیدا کنید. در این مقاله، دربارهٔ علائم افسردگی بعد از مهاجرت و درمان آن صحبت کردهایم.
افسردگی مهاجرت چیست؟
مهمترین مسئله دربارهٔ افسردگی مهاجرت این است که واکنش و استرس شما کاملا طبیعی است. شما محل زندگی خودتان را تغییر دادهاید، از محیط امن، دوستان و خانواده خودتان دور شدهاید و برای تطبیق با محیط جدید به زمان نیاز دارید؛ اما اگر احساساتتان شدید یا طولانی شوند و روی عملکرد و انگیزهٔ شما تأثیر منفی بگذارند، به افسردگی منجر میشوند و بهتر است برای درمان آن اقدام کنید.
مراحل افسردگی مهاجرت چیست؟
افسردگی و اضطراب مهاجرت در مراحل مختلفی شکل میگیرد و شدید میشود. افراد در روزها و ماههای اول مهاجرت احساسات مختلفی را تجربه میکنند، بعضی از افراد هیجانزده و کنجکاو هستند و گروهی هم به دلیل تغییر ناگهانی دچار اضطراب میشوند.
مرحلهٔ بعدی، مواجهه با بحران است. احتمالاً، در این مرحله احساس خستگی و ناامیدی میکنید و علائم ابتدایی افسردگی مهاجرت مثل خجالت، گیجی و ناامنی را احساس میکنید.
به علاوه، ممکن است دچار بیخوابی و سر درد بشوید. مرحلهٔ بحران ممکن است چندین ماه تا چند سال طول بکشد. معمولاً مهاجران برای عبور از این مرحله به روانشناس مراجعه میکنند. اما چرا بعد از مهاجرت افسرده میشویم؟ در بخش بعدی، راجع به دلایل اضطراب مهاجرت صحبت میکنیم.
چرا بعد از مهاجرت افسرده میشویم؟
فرایند مهاجرت مجموعهای از تغییرهای ناگهانی است. در حقیقت، مهمترین دلیل بروز اضطراب مهاجرت، تغییر محل زندگی، دوری از دوستان و آشنایان، تغییر شرایط مالی و اقتصادی، مشخص نبودن آینده و اضطرابهای شغلی و تحصیلی هستند.
همچنین، بسیاری از مهاجران در دانشگاه و محل کارشان احساس ناکافی بودن میکنند و ممکن است مدام به اتفاقهای ناخوشایند مثل اخراج از دانشگاه و محل کار فکر کنند. این عوامل استرسزا منجر به افسردگی مهاجرت میشوند.
علاوه بر اینها، مهاجران باید به مسائلی مثل محل اقامت، تهیهٔ غذا، یادگیری زبان جدید و ارتباط با دیگران هم فکر کنند. این چالشها روی زندگی و عادتهای روزمرهٔ آنها تأثیر میگذارد و ممکن است منجر به اضطراب مهاجرت شود.
علائم افسردگی مهاجرت چیست؟
احساسات ناخوشایند مثل بدخلقی، عصبانیت و غم از جمله علائم افسردگی مهاجرت هستند. بهتر است به این نشانهها و مدت زمان آنها در زندگی خودتان توجه کنید. در صورتیکه بیشتر از ۶ هفته علائم اضطراب مهاجرت را تجربه کردهاید، بهتر است برای درمان افسردگی پس از مهاجرت، جلسههای مشاوره روانشناسی را شروع کنید. موارد زیر بارزترین علائم اضطراب مهاجرت هستند:
- فراموشی و عدم تمرکز
- تمایل به تنها بودن
- بدخلقی و عصبانیت
- افزایش یا کاهش میزان خواب
- افزایش یا کاهش شدید میل به غذا
- خستگی مفرط
- سطح انرژی پایین
- احساس غم
- انجام ندادن کارهای عادی روزمره
- وجود افکار منفی در ذهن به شکل افراطی
چگونه افسردگی مهاجرت را مدیریت کنیم؟
برای درمان افسردگی پس از مهاجرت، بهتر است علائم و دلایل آن را یادداشت کنید و به نحوهٔ کنترل آنها فکر کنید. برای شروع میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید.
تجربههای جدید را شروع کنید
یکی از دلایل اضطراب مهاجرت، دوری از وطن، خانواده و دوستان است. برای اینکه بتوانید با احساس دلتنگی مقابله کنید، میتوانید تجربههای جدید را در کشور مقصد امتحان کنید. پیدا کردن کافهها و پارکهای شهر محل زندگی و عضو شدن در انجمنها و گروههای مختلف باعث کمرنگ شدن احساس دلتنگی میشود.
کارهای مورد علاقهٔ خود را انجام دهید
یکی از عواملی که باعث تشدید افسردگی مهاجرت میشود، نپرداختن به علاقهمندیهای شخصی است. شما در کشور خودتان روتین روزانهٔ مشخصی داشتید و شاید الان نمیتوانید آن کارها را انجام دهید. برای اینکه احساس استرس و اضطراب را کم کنید، زمانی در روز را برای خودتان بگذارید و کارهای مورد علاقهٔ گذشته را انجام دهید. مثلاً، اگر قبلا در طول روز کتاب میخواندید و موسیقی گوش میکردید، حتما برای مطالعهٔ کتاب و گوش کردن به موسیقی وقت بگذارید. اجرای این فعالیتها در طولانی مدت باعث آرامش روحی شما میشود.
ورزش کنید
معمولا در جلسههای مشاوره روانشناسی مهاجرت، روانشناسها به مراجعین توصیه میکنند که ورزش را به زندگی روزانه اضافه کنند. پیادهروی منظم و قدم زدن در خیابانهای اطراف دانشگاه و محل کار میتواند شروع خوبی برای ورزش کردن باشد.
از خودتان قدردانی کنید
در فرایند درمان افسردگی پس از مهاجرت، قدردانی از خود اهمیت زیادی دارد. فراموش نکنید که شما چالشها و مراحل زیادی را برای مهاجرت پشت سر گذاشتهاید؛ پس تلاش خودتان را به رسمیت بشناسید و سعی کنید با یادآوری تلاشهای گذشته اعتماد به نفس خود را تقویت کنید.
ارتباط با دوستان قدیمی را حفظ کنید
از جمله راهکارهای مؤثر در روند درمان افسردگی پس از مهاجرت، حفظ ارتباط با دوستان قدیمی است. سعی کنید در طول هفته یا ماه در روزها و ساعتهای مشخصی با دوستانتان تماس تصویری یا صوتی برقرار کنید و دربارهٔ اتفاقهای روز صحبت کنید. این مسئله تا حدودی دلتنگی شما را رفع میکند و تأثیر مثبتی روی آرامش شما دارد.
دوستان جدید پیدا کنید
یکی از توصیههای مؤثر برای درمان افسردگی مهاجرت، آشنایی با افراد جدید است. تعامل با دیگران و ساخت ارتباطات جدید باعث بهبود سلامت روحی و روانی شما میشود. تعامل با افراد جدید احساس تعلق و عزت نفس شما را افزایش میدهد و باعث کاهش استرس میشود. اگر هنوز برای ارتباط صمیمی با افراد خارجی آماده نیستید، سعی کنید دوستان ایرانی پیدا کنید و دربارهٔ احساسات خودتان با آنها صحبت کنید.
از روانشناس کمک بگیرید
برای اینکه فرایند درمان افسردگی مهاجرت را راحتتر تجربه کنید، بهتر است در جلسههای مشاوره آنلاین روانشناسی شرکت کنید. در این جلسهها مشاور به شما کمک میکند که علتهای اصلی اضطراب و افسردگی را کشف کرده و درمان آنها را شروع کنید. بسیاری از اضطرابهای شدید روزمره در الگوهای اشتباه یا طرحوارههای زندگی ریشه دارند. در جلسههای مشاوره افسردگی، روانشناس با استفاده از رویکرد طرحواره درمانی به علتهای اصلی اضطراب پی میبرد و راهکارهای مناسب را ارائه میدهد.
چگونه مشاوره روانشناسی مهاجرت دریافت کنیم؟
در جلسههای مشاوره روانشناسی مهاجرت، روانشناس دربارهٔ احساسات و تجربههای خوشایند و ناخوشایند شما سؤال میپرسد و سعی میکند علائم افسردگی مهاجرت را تشخیص دهد. در صورتی که در جلسههای مشاوره روانشناسی آنلاین شرکت کنید، میتوانید با یک مشاور فارسی زبان صحبت کرده و به مرور کیفیت زندگی خود را در کشور مقصد افزایش دهید.
افزایش کیفیت زندگی باعث میشود که با احساس رضایت بیشتری به کار یا درس خود بپردازید. اگر میخواهید جلسههای مشاورهٔ خود را شروع کنید، میتوانید از مشاوران سفیران آگاهی به عنوان مرکز مشاوره برای ایرانیان خارج از کشور کمک بگیرید. روانشناسان این مرکز با تمرکز بر خدمات مشاورهای برای ایرانیان دور از کشور، تجربهٔ زیادی در درمان مسائل مختلف از طریق جلسات آنلاین دارند.
سوالات متداول
جلسههای درمان افسردگی پس از مهاجرت چقدر طول میکشند؟
تعداد جلسهها به نوع و شدت افسردگی و اضطراب شما بستگی دارد. معمولا تعداد جلسههای مشاوره روانشناسی آنلاین بین ۵ تا ۱۰ جلسه است.
آیا جلسههای مشاوره روانشناسی آنلاین برای درمان افسردگی مهاجرت مؤثر هستند؟
بله، شروع جلسههای مشاوره باعث افزایش کیفیت و رضایت زندگی شما میشود. به علاوه، مشاور علتهای اصلی افسردگی شما را تشخیص میدهد.
چه زمانی برای درمان اضطراب مهاجرت باید به روانشناس مراجعه کرد؟
اگر مدت زمان زیادی است که علائم افسردگی دارید، بهتر است به مشاور مراجعه کنید.
آیا گفتوگو با روانشناس همزبان تأثیر بیشتری در روند درمان افسردگی دارد؟
بله، روانشناس ایرانی و فارسی زبان پیشزمینههای فرهنگی و اجتماعی شما را بهتر درک میکند.
بهترین روش برای درمان اضطراب مهاجرت چیست؟
بهترین روش درمان اضطراب، مراجعه به روانشناس و اجرای تمرینهای کاهش اضطراب است.
آیا مهاجرت و زندگی در کشور خارجی باعث کاهش سطح اعتماد به نفس میشود؟
مهاجران در کشور مقصد چالشهای زیادی دارند و ممکن است خودشان را با مردم کشور مقصد مقایسه کنند. این مسئله روی عزت نفس تاثیر منفی میگذارد.