مشاوره آنلاین درمان فوبیا
مشاوران کلینیک روانشناسی آنلاین سفیران آگاهی فوبیا شما را به طور اختصاصی و با تمرکز بر روش طرحواره درمانی تشخیص داده و درمان می کنند.
همین حالا وقت مشاوره آنلاین فوبیا خود را رزرو کنید!
تشخیص ریشه ای اختلالات
جلسات مشاوره آنلاین
مراجعین از سراسر جهان
درمانگران با تجربه
درمان فوبیا: راهکارهای موثر برای غلبه بر ترس و اضطراب
آیا تا به حال پیش آمده از چیزی بترسید که دیگران هیچ حس ترسی نسبت به آن چیز نداشته باشند؟ آیا تا کنون احساس کردهاید که بعضی ترسها و اضطرابهای شما برای اطرافیانتان عجیب است؟ اگر به هر دو سؤال پاسخ مثبت دادهاید، ممکن است دچار فوبیا باشید. پس بهتر است این مطلب را تا انتها بخوانید تا هم بدانید فوبیا چیست و هم اینکه با درمان فوبیا آشنا شوید.
فوبیا، یک واکنش غیر منطقی همراه با ترس و اضطراب مداوم نسبت به موضوعاتی است که حتی ممکن است ترسناک هم نباشند. این نوع ترسهای غیر منطقی به عنوان یک اختلال اضطرابی شناخته میشوند و میتوانند به طور قابل توجهی در زندگی روزمره و عملکرد فرد مبتلا اثرات مخرب بگذارند.
اگرچه شروع فوبیا میتواند در هر زمانی از زندگی اتفاق بیفتد، اما ریشهٔ اغلب فوبیاها به دوران کودکی و نوجوانی برمیگردد.
ما در اینجا، تمام آنچه لازم است شما دربارهٔ فوبیا بدانید را جمعآوری کردهایم تا پیش از هر اقدامی، ترسها و اضطرابهای خود را به خوبی بشناسید و مطلع باشید که برای درمان آنها باید چه مسیری را طی کنید.
علائم فوبیا
هنگامی که یک فرد فوبیا دارد، در پاسخ به یک موقعیت یا فعالیت خاص، ترس و اضطراب شدید و مداوم را تجربه میکند. علائم فوبیا هم به صورت روانی ظهور پیدا میکنند و هم به صورت جسمی. برای درمان فوبیا لازم است تا اول علائم آن در فرد و تأثیراتی که بر او میگذارد، بررسی شود. در ادامه، برخی از علائم رایج مرتبط با فوبیا را ذکر کردهایم:
علائم روانی
ترس یا اضطراب شدید
افراد مبتلا به فوبیا اغلب در مواجهه با شی یا موقعیتی که فوبیای آنها را تحریک میکند، ترس شدید و غیر منطقی را تجربه میکنند. این ترس ممکن است بیش از حد و نامتناسب با تهدید واقعی باشد.
اضطراب پیش از مواجهه
ترس یا اضطراب ممکن است قبل از مواجهه با شی یا موقعیت ترسناک شروع شود. پیشبینی قرار گرفتن در معرض محرک فوبیا میتواند باعث اضطراب و ناراحتیهای روانی قابل توجهی شود.
افکار مداوم در مورد فوبیا
افراد مبتلا به فوبیا، دائم در مورد شی یا موقعیتی که از آن میترسند، فکر میکنند؛ حتی زمانی که مستقیم در معرض آن نیستند
احساس از دست دادن کنترل
ترس مرتبط با فوبیا میتواند آنقدر شدید باشد که فرد، نگران از دست دادن کنترل و حملهٔ پانیک در حضور محرک فوبیا باشد.
رفتارهای اجتنابی
افراد مبتلا به فوبیا اغلب تمام تلاش خود را میکنند تا از شی یا موقعیتی که باعث ترس آنها میشود اجتناب کنند. آنها ممکن است زندگی خود را تغییر دهند و یا حتی از رفتن به مکانهای خاصی اجتناب کنند تا با محرک فوبیای خود مواجه نشوند.
علائم فیزیکی
- ضربان قلب سریع و تپش قلب
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- تعریق
- لرزیدن بدن
- احساس سرگیجه یا سبکی سر
- درد یا ناراحتی در قفسه سینه
- حالت تهوع یا ناراحتی دستگاه گوارش
- احساس خفگی
- گرگرفتگی
همین حالا با رزرو وقت مشاورهٔ فوبیا آنلاین اولین قدم بهبودی را بردارید!
تفاوت ترس و فوبیا
شاید عجیب باشد اگر بگوییم که ترس و فوبیا از نظر ماهیت، تفاوتهای زیادی با هم دارند. اگرچه در وهلهٔ اول این دو بسیار به هم شباهت دارند، اما از نظر شدت، مدت و تأثیرشان بر زندگی فرد تفاوتهای زیادی بین آنها است که برای درمان فوبیا باید ابتدا وجه تمایز این دو را بشناسید. در ادامه با برخی از این تفاوتها آشنا میشوید:
شدت پاسخ عاطفی
ترس یک احساس طبیعی است که اکثر افراد در پاسخ به یک تهدید واقعی یا درک شده، تجربه میکنند.
این یک واکنش طبیعی و سازگار است که به افراد کمک میکند از خود در برابر خطر محافظت کنند.ترس معمولاً متناسب با سطح تهدید است و پس از رفع تهدید فروکش میکند.
در سوی دیگر، فوبیا یک واکنش ترس یا اضطراب شدید و بیش از حد نسبت به محرکی است که یا اصلاً ترسناک نیست و یا شدت ترسناک بودنش درحدی نیست که در فوبیا اتفاق میافتد. در واقع فوبیا با ترس شدید و مداومی مشخص میشود که اغلب با سطح خطر درگیر، تناسب ندارد.
تأثیر بر زندگی روزمره
ترس در یک زمینهٔ عادی با زندگی روزمره یا عملکرد فرد تداخل پیدا نمیکند. ترس یک حالت عاطفی موقتی است که قابل مدیریت بوده و منجر به رفتارهای اجتنابی نمیشود.
فوبیا تأثیر قابل توجهی بر زندگی فرد دارد. ترس شدید مرتبط با فوبیا، منجر به رفتارهای اجتنابی میشود که هدف آنها جلوگیری از برخورد با شی یا موقعیت مورد ترس است. این اجتناب، روال های روزمره را مختل و فعالیتها را محدود میکند. همچنین باعث اختلال در زمینههای مختلف زندگی مانند کار، روابط و تعاملات اجتماعی میشود.
مدت و ماندگاری
ترس معمولاً محدود به زمان است و پس از رفع تهدید، فروکش میکند. اما فوبیا ماهیتی مزمن و پایدار دارد. ترس و اضطراب مرتبط با فوبیا برای مدت طولانی ادامه پیدا میکند و اغلب برای ماهها یا سالها طول میکشد.
نکته: در حالی که ترس یک احساس رایج و سازگار است، فوبیاها اختلالات اضطرابی محسوب میشوند که نیاز به مداخلهٔ حرفهای دارند.
انواع فوبیا
برای اقدام به درمان فوبیا لازم است تا ابتدا نوع آن مشخص شود. فوبیاها در علم روانشناسی به شکلهای مختلف دستهبندی شدهاند. هیچکدام از این دستهبندیها جامع نیستند و ممکن است تغییرات و همپوشانیهایی وجود داشته باشد. ضمن اینکه فوبیا میتواند با سایر اختلالات اضطرابی یا شرایط سلامت روان همزیستی داشته باشد. در اینجا ما سه نوع اصلی طبقهبندی فوبیا را ذکر کردهایم:
فوبیای خاص
فوبیای خاص شامل یک واکنش ترس شدید و غیرمنطقی به یک شی، موقعیت یا فعالیت خاص است. برخی از فوبیاهای خاص رایج عبارتند از:
- فوبیای حیوانات (مانند ترس از عنکبوت، مار، سگ)
- فوبیای محیط طبیعی (مانند ترس از ارتفاع، طوفان، آب)
- فوبیای خون (مثلاً ترس از خون، سوزن، اقدامات پزشکی)
- فوبیای موقعیتی (مانند ترس از پرواز، رانندگی، فضاهای بسته)
- سایر فوبیاهای خاص (مانند ترس از غذاهای خاص، صداهای خاص، رنگ های خاص)
فوبیای اجتماعی (اختلال اضطراب اجتماعی)
فوبیای اجتماعی شامل ترس شدید از موقعیتهای اجتماعی و ترس از قضاوت شدن یا شرمسار شدن توسط دیگران است. افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی از سخنرانی در جمع، تعاملات اجتماعی یا در مرکز توجه بودن میترسند. آنها ممکن است از قرار گرفتن در این موقعیتها اجتناب کنند یا با پریشانی قابل توجهی این فضاها را تحمل کنند. درمان فوبیا در این افراد بسته به شدت آن متفاوت است و ممکن است گاهی، سالها زمان ببرد.
آگورافوبیا
آگورافوبیا، ترس شدید و اجتناب از قرار گرفتن در موقعیتها یا مکانهایی است که فرار از آنها دشوار بوده و کمک به راحتی در دسترس نیست. محرکهای رایج آگورافوبیا، مکانهای شلوغ، فضاهای باز، حملونقل عمومی یا تنها بیرون از خانه بودن است. افراد مبتلا به آگورافوبیا احساس وحشت میکنند و ترس آنها منجر به محدودیتهای قابل توجهی در فعالیتهای روزمره و زندگی اجتماعیشان میشود.
نکته: اگر شما یا یکی از اطرافیانتان در حال تجربهٔ علائم فوبیا هستید، توصیه میکنیم برای تشخیص و درمان مناسب با یک مشاوره درمان فوبیا مشورت کنید.
درمان فوبیا
هدف اولیه از درمان فوبیا کمک به افراد مبتلا برای کاهش ترس و اضطراب و بازگرداندن کنترل بر زندگی خود است. هر کدام از روشهای درمان فوبیا بسته به نوع و شدت فوبیا میتوانند تأثیرات مثبتی را در فرد ایجاد کنند. برخی از روشهای درمانی رایج مورد استفاده عبارت هستند از:
درمان شناختی رفتاری (CBT)
یک درمان فوبیا که بسیار شناخته شده است و میتوان آن را به عنوان یکی از اولین درمانها برای فوبیا دانست، درمان شناختی-رفتاری است. این نوع درمان از دو جزء اصلی بازسازی شناختی و مواجهه درمانی تشکیل شده است.
بازسازی شناختی بر شناسایی و به چالش کشیدن افکار منفی و غیر منطقی مرتبط با فوبیا متمرکز است. فرد یاد میگیرد که این افکار را با افکار واقعیتر و سازگارتر جایگزین کند.
مواجهه درمانی شامل قرار دادن تدریجی فرد در معرض شی یا موقعیت ترسناک به شیوهای کنترل شده و ایمن است. از طریق قرار گرفتن در معرض مکرر و طولانی مدت، افراد یاد میگیرند با ترسهای خود مقابله کرده و به مرور زمان کاهش اضطراب را تجربه کنند.
حساسیت زدایی سیستماتیک
حساسیت زدایی سیستماتیک نوع خاصی از مواجهه درمانی است که سلسله مراتب ترس را مشخص میکند. فرد مبتلا به فوبیا به یک تراپیست برای درمان فوبیا مراجعه میکند و به کمک او فهرستی از موقعیتها یا محرکهای مرتبط با فوبیای خود را تهیه میکند. این فهرست از کوچکترین محرک آغاز میشود و با بیشترین محرک اضطراب پایان مییابد. سپس بیمار و درمانگر، تکنیکهای آرامسازی را تمرین میکنند و به تدریج خود را در معرض هر یک از موارد ثبت شده در فهرست، قرار میدهند.
تکنیکهای مبتنی بر ذهنآگاهی
تکنیکهای مبتنی بر ذهنآگاهی، مانند مدیتیشن و تمرینهای آرامشبخش، میتوانند در مدیریت علائم اضطراب مرتبط با فوبیا مفید باشند. این تکنیکها، آگاهی لحظهٔ حال را ارتقاء میدهند و به افراد کمک میکنند تا مهارتهای مقابله با ترس و اضطراب را توسعه دهند.
درمان با قرار گرفتن در معرض واقعیت مجازی (VRET)
این نوع درمان، شکلی از مواجهه درمانی است که از فناوری واقعیت مجازی برای شبیه سازی محرکهای ترس و اضطراب استفاده میکند. فرد از هدست واقعیت مجازی استفاده میکند و در معرض محیطهای کامپیوتری یا موقعیتهایی قرار میگیرد که باعث ایجاد فوبیای او میشود. البته این درمان فقط برای برخی از فوبیاها امکانپذیر است.
دارو درمانی
گاهی ممکن است دارو به عنوان مکملی برای درمان فوبیا استفاده شود. مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) و بنزودیازپینها برای کمک به مدیریت علائم اضطراب مرتبط با فوبیا تجویز میشوند. دارو معمولاً همراه با درمانهای روانشناختی استفاده میشود.
سوال دارید؟ همین حالا فرم ارتباط با سفیران آگاهی را پر کنید تا با شما تماس بگیریم!
طرحواره درمانی
طرحواره درمانی در فوبیا
طرحواره درمانی در ابتدا برای درمان اختلالات شخصیت استفاده میشده است؛ اما روانشناسان به مرور زمان دریافتند که این نوع درمان برای شرایط مختلف روانشناختی از جمله درمان فوبیا نیز قابل استفاده است.
در طرحواره درمانی فوبیا، درمانگر در وهلهٔ اول طرحوارههای ناسازگار اولیه را که در کودکی ایجاد شدهاند، شناسایی میکند. سپس با توجه به اینکه افراد میتوانند حالتهای متفاوتی را تجربه کنند، به فرد آموزش میدهد که این حالتها را تشخیص داده و موقعیتهایی که باعث ترس و اضطرابش میشود را کشف کند.
تمرکز طرحواره درمانی
تمرکزهای اصلی طرحواره درمانی فوبیا، تمرکز روی ذهنیت کودک آسیب دیده، رها شده، ترسیده و بدرفتاری شده است. این ذهنیتها، بازنمایی بخشی از کودکی ما و حوادثی هستند که در کودکیمان اتفاق افتاده و در بزرگسالی به شکل فوبیاها خود را نشان میدهند.
مدت زمان درمان
درمان از طریق طرحواره درمانی مدت زمان طولانیتری را نسبت به سایر درمانهای فوبیا میطلبد. زیرا هدف آن پرداختن به طرحواره ها و الگوهای عمیق و ریشهای است. با اینحال، نتیجهٔ چنین درمانی، اطمینان از باز نگشتن فوبیا در آینده است.
روند درمانی
پس از کشف موقعیتهای حساس و ترسآلود، بیمار از طریق طرحواره درمانی یاد میگیرد که چنین موقعیتهایی را مدیریت کرده و راههای مقابلهای سالم را تقویت کند.
در واقع، طرحواره درمانی تکنیکهای بازسازی شناختی را برای به چالش کشیدن و اصلاح افکار و باورهای ناسازگار مرتبط با فوبیا در بر میگیرد. همچنین به افراد کمک میکند تا هنگام مواجهه با محرک فوبیا، تنظیم هیجانی مؤثر و مهارتهای مقابلهای را برای مدیریت این احساسات توسعه دهند.
جالب است بدانید که رابطه درمانی، جزء کلیدی طرحواره درمانی است. درمانگر با ایجاد همدلی، حمایت و اعتبار، محیطی امن را برای فرد ایجاد میکند تا ترسها و طرحوارههای خود را کشف کند و به چالش بکشد. این حسها با تمرکز بر بازوالدینی برای ذهنیت کودک آسیبدیدهٔ فرد ایجاد میشود و درمانگر شرایطی را فراهم میکند تا برای مواجهه با ترسهایش آماده شود.
طرحوارهٔ آسیب پذیری، طرحوارهٔ شکست، طرحوارهٔ ناسازگاری و بیکفایتی طرحوارههایی هستند که با فوبیاها همپوشانی دارند و فوبیاها نشانهای از وجود این طرحوارهها هستند. طرحواره درمانی، نیاز به استقلال، امنیت و واقعبینی را در فرد ایجاد و سپس او را برای رفع این نیازها به مسیر درست هدایت میکند.
کاربرد طرحواره درمانی برای انواع فوبیا بر اساس نیازهای فرد و تخصص درمانگر متفاوت است. کار با یک روانشناس واجد شرایط یا متخصص سلامت روان که در طرحواره درمانی آموزش دیده است، می تواند درمان و پشتیبانی مناسبی را برای رسیدگی به فوبیا ارائه دهد.
مشاوره آنلاین درمان فوبیا برای فارسی زبانان
جستجو و یافتن یک مشاور کار بلد برای درمان مؤثر فوبیا، بسیار مهم است. یک روانشناس مجرب، ارزیابی جامعی از شرایط فرد مبتلا به فوبیا ارائه میکند و سپس یک برنامهٔ درمانی مشاوره فردی برای رسیدگی به چالشها و اهداف خاص فرد ایجاد میکند. گاهی ممکن است درمان فوبیا نیاز به ممارست داشته باشد و مدت زمان طولانیای را در بر بگیرد. در چنین شرایطی میتوانید از یک مشاور روانشناسی آنلاین کمک بگیرید تا در زمان خود صرفهجویی کنید.
همچنین، بسیاری از ایرانیهایی که مهاجرت میکنند، پس از قرار گرفتن در محیط جدید با چالشهایی مواجه میشوند که فوبیاهای نهفته در وجودشان را نمایان میکند. این افراد اغلب دوست دارند از روانشناسی کمک بگیرند که هم فارسی زبان است و هم با فرهنگ ایرانی آشنایی کامل دارد. به همین دلیل، استفاده از مشاوره آنلاین روانشناسی برای درمان فوبیا میتواند بهترین گزینه برای این افراد باشد.
ما در کلینیک سفیران آگاهی به کمک متخصصان و روانشناسان با تجربه، شرایط ارائهٔ مشاوره آنلاین روانشناسی برای درمان فوبیا و دیگر اختلالات شخصیتی را فراهم کردهایم تا علاوه بر هموطنان داخل ایران، هموطنان خارج از ایران نیز بتوانند به راحتی از خدمات ما استفاده کنند. کافی است وارد صفحهٔ رزرو وقت مشاوره شوید و زمان مشاورهٔ آنلاین خود را مشخص کنید.
سوالات متداول
آیا مشاوره روانشناسی میتواند به درمان فوبیا کمک کند؟
بله، مشاوره روانشناسی میتواند به درمان فوبیا کمک کند. مشاوره درمانی فوبیا با روشهای مختلفی مانند تراپی تعاملی-رفتاری (CBT)، تراپی تمرینی مشاهدهای (Exposure Therapy) و تکنیکهای تنظیم هیجانی کمک میکند تا افراد واقعیت موضوع مخوف را درک کرده و با آن مواجهه شوند.
چه مدت زمانی برای درمان فوبیا نیاز است؟
مدت زمان درمان فوبیا ممکن است متغیر باشد و بستگی به نوع فوبیا و شدت آن داشته باشد. افراد ممکن است در مدت معدود جلسات تا چند ماه به تدریج به تسلط بر ترس خود برسند. همکاری مستمر با مشاور به موفقیت درمانی کمک میکند.
چه عواملی میتوانند فوبیا را ایجاد کنند؟
فوبیا ممکن است نتیجه ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باشد. تجربیات ناخوشایند در گذشته، یادگیری از دیگران، و حتی عوامل جسمی میتوانند در ایجاد فوبیا نقش داشته باشند.
آیا داروها برای درمان فوبیا مؤثر هستند؟
داروها نیز ممکن است به عنوان جزء درمان فوبیا مورد استفاده قرار بگیرند، اما معمولاً راهکاری تکمیلی بر مشاوره هستند. داروها معمولاً برای کنترل علائم اضطرابی استفاده میشوند.
آیا ازمونهای روانشناسی در تشخیص و درمان فوبیا مؤثر هستند؟
ازمونهای روانشناسی ممکن است در تشخیص فوبیا و ارزیابی شدت آن مورد استفاده قرار بگیرند. اما درمان فوبیا اغلب به کمک مشاوره و تکنیکهای روانشناختی انجام میشود.
آیا فوبیا بر روی روابط اجتماعی افراد تأثیر دارد؟
بله، فوبیا ممکن است تأثیر منفی بر روابط اجتماعی افراد داشته باشد. افراد ممکن است از مواجهه با موضوعات فوبیک خود اجتناب کنند و این میتواند به مشکلات در ارتباطات اجتماعی منجر شود.