عشق، بخش جدایی ناپذیر زندگی است. اما گاهی اوقات این مسیر، پر از فراز و نشیب میشود و روابط عاطفی به سرانجام نمیرسند. شکست عشقی میتواند تجربهای دردناک و طاقتفرسا باشد. در چنین شرایطی، احساس غم، خشم، سردرگمی و تنهایی، کاملا طبیعی است. اما چگونه میتوان از این بحران عبور کرد و به زندگی عادی بازگشت؟
در این مقاله از کلینیک روانشناسی سفیران آگاهی، قصد داریم نکات مفیدی را در زمینهٔ مدیریت احساسات، پس از شکست عشقی، با شما در میان بگذاریم. همچنین به این موضوع خواهیم پرداخت که چگونه یک روانشناس میتواند در جلسات مشاوره روابط عاطفی به شما یاری برساند.
چطور با احساس تنهایی بعد از جدایی کنار بیاییم؟
شکست عشقی تجربهای دردناک اما گذرا است. با گذر زمان و تلاش برای بهبود خود، میتوانید بر این بحران غلبه کنید. به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید و افراد زیادی این تجربه را پشت سر گذاشتهاند.
اگر هنوز رابطهٔ شما به طور کامل تمام نشده است، آخرین تلاشهای خود را بکنید و با شرکت در جلسههای زوج درمانی فرصت نهایی را به خود و فرد مقابل بدهید. اما اگر این مسیر را هم رفتهاید و یا رابطه تمام شده است، هرگز بدون کمک یک درمانگر به مسیر رابطه برنگردید. در چنین شرایطی، مراجعه به یک روانشناس یا درمانگر زوجین میتواند مسیر بهبودی را برای شما هموارتر سازد.
در ادامه میتوانید با راههایی که کمک میکنند تا شما با شرایط جدید راحتتر کنار بیایید، آشنا شوید.
پذیرش احساسات
درد جدایی خود را انکار نکنید. اینکه غمگین، عصبانی یا حتی احساس پوچی داشته باشید، طبیعی است. به خودتان اجازه دهید تا این احساسات را تجربه کنید. بگذارید آزادانه احساس غم، عصبانیت یا آزار داشته باشید. فرو خوردن احساسات به بهبود شما کمکی نمیکند.
درخواست حمایت
با دوستان و اعضایی از خانواده که به آنها اعتماد دارید، دربارهٔ شکست عشقی خود صحبت کنید. درد و دل کردن با افراد مورد اعتماد، میتواند بار غم را سبکتر کند و دیدگاههای جدیدی را پیش روی شما قرار دهد. صحبت کردن با چنین افرادی، میتواند به شما کمک کند تا احساس تنهایی کمتری داشته باشید.
کاهش ارتباط با فرد مقابل
قطع ارتباط کامل با فرد مقابل در ابتدا ممکن است دشوار باشد، اما برای اینکه بتوانید به لحاظ احساسی، خودتان را بازسازی کنید، به زمان و فضای کافی نیاز دارید. فراموش نکنید که شما در رابطه با این فرد دچار شکست عشقی شدهاید و دلیل آن هر چیزی که باشد، هر دوی شما را تحت تأثیر قرار داده است. پس شما نمیتوانید در مسیر درست به یکدیگر کمک کنید.
تمرکز بر خود
برای کنار آمدن با طلاق و جدایی به فعالیتهایی بپردازید که از آنها لذت میبرید و به شما احساس خوبی میدهند. روابط اجتماعی خود را تقویت و علایق جدیدی را کشف کنید.
مراقبت از خود
پس از پایان رابطه عاطفی دوران سختی آغاز میشود. در این دوران سخت، بیش از هر زمان دیگری به مراقبت از خود نیاز دارید. خواب کافی، تغذیه سالم و ورزش منظم به شما کمک میکند تا از نظر جسمی و روحی احساس بهتری داشته باشید. مطمئن شوید که غذای سالم میخورید و به اندازهٔ کافی میخوابید. مراقبت از جسم به شما کمک میکند تا از نظر احساسی هم حال بهتری داشته باشید.
رها کردن گذشته
آنچه اتفاق افتاده، دیگر افتاده است. به جای مرور خاطرات تلخ و دامن زدن به درد جدایی بر روی حال و آینده تمرکز کنید. چیزی که اتفاق افتاده، گذشتهای است که قابل تغییر نیست. زمانی را به فعالیتهایی اختصاص دهید که از آنها لذت میبرید و باعث میشوند نسبت به خود احساس خوبی داشته باشید.
سرزنش نکردن خود
روابط به دلایل زیادی به پایان میرسند و همیشه تقصیر شما نیست. شاید بهتر این است که به دنبال مقصر نباشید. در موارد زیادی دیده شده است که افراد، فقط به خاطر تفاوتها با هم کنار نیامدهاند و هر کدام به تنهایی، انسانهایی شریف و خوب هستند و هنوز هم برای یکدیگر احترام قائلند. برای رهایی از شکست عشقی نه خود را سرزنش کنید و نه دنبال مقصر بگردید.
تمرکز روی نکات مثبت
همهٔ چیزهای خوب زندگی خود را به خاطر بسپارید. آنها را برای خود بزرگ کنید و به عنوان دستاورد به آنها بنگرید. موفقیتهای کوچک را جشن بگیرید و به خودتان برای هر قدم مثبت، هدیهای کوچک بدهید.
خودداری از تصمیمات عجولانه
برای فراموش کردن عشق قبلی خود، به سرعت وارد یک رابطهٔ جدید نشوید. بسیاری از افراد برای اینکه با درد جدایی و طلاق کنار بیایند، خیلی زود رابطهای جدید شروع میکنند تا زمان خود را پر کنند. این در حالی است که شروع یک رابطهٔ جدید و ارتباط با فردی که خصوصیات جدیدی دارد، خود یک چالش بزرگ است که اگر حساب شده و با تمرکز انجام نشود، میتواند بر بحران شکست عشقی قبلی بیافزاید.
کمک گرفتن از متخصص
اگر احساس میکنید که نمیتوانید به تنهایی از پس درد شکست عشقی بر بیایید، از یک روانشناس کمک بگیرید. روانشناسان به شما در ایجاد مکانیسمهای مقابلهای سالم و حرکت رو به جلو کمک میکنند. این کار را میتوانید به صورت شرکت در جلسات مشاوره آنلاین روانشناسی انجام دهید.
چگونه یک روانشناس میتواند به شما کمک کند؟
روانشناسها در جلسات مشاوره فردیِ پس از جدایی کمک میکنند تا احساسات خود را درک کرده و با آنها به شیوهای سالم برخورد کنید. آنها میتوانند با آموزش مهارتهای مقابلهای به شما بیاموزند که چگونه با استرس و غمِ ناشی از جدایی کنار بیایید.
در برخی موارد، ممکن است ریشهٔ مشکلات، عمیقتر باشد و نیاز به بررسی و حل آنها وجود داشته باشد. روانشناسهای طرحوارهدرمانگر میتوانند با طرحواره درمانی به شما کمک کنند تا الگوهای رفتاری و تفکریای که منجر به شکست عشقی شدهاند را شناسایی کنید و در جهت تغییر آنها قدم بردارید. این الگوها، ریشه در کودکی شما دارند.
اگرچه شکست عشقی مربوط به رابطهٔ دو نفر است، اما گاهی اوقات مراجعه به یک درمانگر زوجین میتواند حتی پس از جدایی هم مفید باشد. به ویژه اگر فرزندی در این رابطه وجود داشته باشد، شرکت در جلسات مشاوره خانواده به برقراری ارتباط مؤثر و حل و فصل مسائل به صورت مسالمتآمیز کمک میکند.
سوالات متداول
چرا شکست عشقی اتفاق میافتد؟
دلایل زیادی وجود دارد که میتواند باعث پایان یافتن یک رابطه شود. حتی روابطی که هیچکس فکرش را هم نمیکند، گاهی با شکست مواجه میشوند.
چگونه با درد جدایی کنار بیایم؟
در وهلهٔ اول، خود را سرزنش نکنید و تمام تقصیرها را به گردن خود یا طرف مقابل نیندازید. اگر این درد بر سینهٔ شما سنگینی میکند و نمیتوانید لحظهای از آن رها شوید، حتما با یک فرد مورد اعتماد و یا یک روانشناس صحبت کنید تا ذهنتان رها شود و بتوانید تصمیمهای درست بگیرید.
چرا نباید پس از جدایی به عنوان یک دوست معمولی با فرد مقابل رابطه داشته باشم؟
چنین چیزی غیر ممکن است. حتی اگر در حال حاضر احساس کنید که میتوانید به عنوان یک دوست او را بپذیرید، در آینده و در شرایط مختلف زندگی، متوجه غیر ممکن بودن آن میشوید. این کار فقط شما و او را از مسیر درست زندگی و فرصتهای مناسب برای پیشرفت عاطفی و فکری، دور میکند.