نشانهها، دلایل و درمان سندرم مسئله با پدر
سندرم ددی ایشوز یک اصطلاح محاورهای است که برای توصیف تأثیر رابطهٔ یک دختر با پدرش بر سلامت روانی او و روابط عاطفی و جنسی آیندهاش استفاده میشود. افرادی که دچار این اختلال هستند، اغلب در رابطهٔ عاطفی با پدر خود دچار مشکل بوده و نیازهای عاطفیشان در کودکی از سمت پدر رفع نشده است.
با توجه به اینکه به طور عمومی دربارهٔ این اختلال کمتر صحبت شده و اغلب افراد جامعه، اطلاعات درستی از آن ندارند، ما بر آن شدیم تا برای آگاهی بیشتر دربارهٔ این اختلال مقالهای بنویسیم. مشاوران ما در سفیران آگاهی طی جلسات مختلف مشاوره برای ایرانیان خارج از کشور بارها با این اختلال در افراد مواجه شدهاند و دریافتهاند که باورهای اشتباه نیز در تعاریف گوناگون این سندروم جا گرفته است. پس، برای شناخت درست این مشکل، مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
آشنایی با سندروم ددی ایشوز یا مسئله با پدر
اصطلاح سندروم ددی ایشوز برای افرادی به کار میرود که پدرشان در کودکی رابطهٔ عاطفی مناسبی با آنها نداشته است. این افراد در بزرگسالی در جستوجوی تأیید دیگران هستند و در ایجاد و حفظ روابط عاطفی مشکل دارند. همچنین، آنها روابطی نامناسب با جنس مخالف برقرار میکنند. به عنوان مثال: بیشتر به مردهای سن بالا گرایش دارند و حتی ممکن است آنها را بابا صدا کنند در حالی که پارتنر جنسیشان است.
چنین اختلالی دارای ریشههای محکم و پایدار از کودکی فرد است که با بررسی آنها میتوان برای درمان فرد مبتلا اقدام کرد. در بیشتر مواقع، الگوهای دوستیابی و تمایلات جنسی این افراد با هنجارهای اجتماعی و فرهنگی مطابقت ندارد و روابط آنها از نظر دیگران پذیرفته شده نیست.
دلایل ابتلا به سندرم ددی ایشوز
به طور کلی باورهای اشتباه زیادی در مورد ددی ایشوز وجود دارد. برخی افراد فکر میکنند دخترهایی که بدون پدر و یا با پدری بزرگ میشوند که نیازهای عاطفیشان را رفع نمیکند، زودتر به بلوغ جنسی میرسند. اما این یک باور اشتباه است. واقعیت این است که تشخیص درست این سندروم، فقط از طریق تستهای روانشناسی و صحبت با یک روانشناس امکانپذیر است و نمیتوان با دیدن چند علامت، نسخهٔ واحدی برای افراد بپیچیم. اما به طور کلی یک سری دلایل توسط روانشناسان تأیید شده است که احتمال وجود سندروم ددی ایشوز را در فرد بالا میبرند.
این علائم عبارت هستند از:
- غیبت دائمی و یا طولانی مدت پدر در خانه (به دلیل شغل دور از خانواده و مسائل مختلف دیگر)
- سخت بودن پدر در ایجاد یک رابطهٔ عاطفی نرمال با دختر
- پدر کنترلگر
- پدر زورگو
- پدر غیر قابل اعتماد (از نظر مالی، عاطفی و یا فیزیکی)
- پدر مصرف کنندهٔ مواد یا الکل
- پدر بدون خط قرمز و بسیار آسانگیر در تربیت فرزند
ددی ایشوز و نظریه دلبستگی
طبق عقیدهٔ ادیپ و نظریهٔ زیگموند فروید، کودک نسبت به والد غیر همجنس خود وابستگی بیشتری دارد. کارل یونگ نیز معتقد بود که پویایی رابطهٔ دختر و پدر بیشتر از رابطهٔ پسر و پدر است. بیشتر روانشناسان این نظریهها را قبول ندارند و معتقدند که چگونگی شکلگیری باورهای فرهنگی در روابط پدر و دختر مؤثر است.
آخرین نظریه در مورد رابطهٔ والدین و فرزندان که توسط جان بولبی بیان شده، نظریهٔ دلبستگی است. طبق این نظریه، اولین روابط شما با والدین، نحوهٔ ارتباطات شما در بزرگسالی را رقم میزند.
داشتن پدری که برای برآوردن نیازهای دخترش، تلاش کافی نکرده است به انواع مختلفی از دلبستگیهای ناایمن دختر در بزرگسالی منجر میشود.
سندرم ددی ایشوز و طرحوارههای انسانی
در روانشناسی، اصطلاح ددی ایشوز یک تشخیص بالینی نیست؛ بلکه گاهی با مفهوم طرحوارههای ناسازگار اولیه همراه است. طرحوارههای ناسازگار اولیه، الگوهای عاطفی عمیقی هستند که در دوران کودکی ایجاد میشوند و میتوانند بر نحوهٔ درک فرد از خود و دیگران و همچنین راهبردهای مقابلهای و رفتارهای بین فردی تأثیر بگذارند.
تنوع در فرزندپروری باعث میشود تا تشخیص اختلالات روانی افراد به راحتی امکانپذیر نباشد. تحقیقات نشان داده است که کیفیت رابطه با پدر در ایجاد طرحوارهها نقش مهمی دارد. به همین دلیل است که دکتر جفری یانگ به طرح مسئلهٔ طرحوارهها پرداخته و از طریق آنها دریافته است که ریشهٔ بسیاری از مشکلات و اختلالات بزرگسالی ما به کودکی بر میگردد. ددی ایشوز نیز یکی از همین مشکلات است که ریشه در کودکی دارد و میتواند توسط یک طرحواره درمانگر، مشخص و درمان شود.
در طرحواره درمانی تأثیر نقش پدر بر ایجاد طرحوارههای شناختی ناسازگار بررسی شده و مشخص شده است که عواملی مانند تربیت پدری، کنترل و اقتدارگرایی بر وجود گروههای خاصی از طرحوارهها در افراد اثر میگذارند. در حالی که اصطلاح سندروم ددی ایشوز یک تشخیص روانشناختی رسمی نیست، اغلب برای توصیف تأثیر روانی رابطهٔ یک فرد با پدرش استفاده میشود. این تأثیر را میتوان با ایجاد طرحوارههای ناسازگار اولیه مرتبط دانست.
علائم و ویژگیهای ددی ایشوز
اگر فردی احساس میکند رابطهٔ پیچیدهای با پدر خود دارد، بهتر است عمیقتر به سبک دلبستگی خود و مکانیسمهای دفاعی احتمالیاش توجه کند. چند علامت که میتواند بیانگر وجود سندروم ددی ایشوز در فرد باشد را در ادامه آوردهایم؛ اما فراموش نکنید که این علامتها قطعیت وجود این سندروم را تأیید نمیکنند و برای تشخیص درست باید حتما به روانشناس مراجعه کنید.
ترس از رها شدن
دلبستگی ناایمن، اغلب با ترس از رها شدن یا تنهایی مرتبط است. اگر پدرتان در کودکی شما را طرد یا ترک کرده است، ممکن است ترس از دست دادن و بی ثباتی در شما وجود داشته باشد و اثرات خود را در روابط فعلی شما بگذارد.
گره زدن رابطه جنسی با عزت نفس
در حالی که رابطهٔ جنسی بخش مهمی از روابط سالم است، اما استفاده از آن برای تقویت عزت نفس میتواند علامتی از یک اختلال روانی در فرد باشد. در عین حال، فرد ممکن است خواستههای خود را برای جلب رضایت طرف مقابل نادیده بگیرد.
این مشکل در سندروم ددی ایشوز در زنان بسیار دیده میشود.
حسادت
زنانی که در کودکی توسط پدرانشان رها شدهاند و یا نیازهای عاطفیشان برآورده نشده است، اضطراب و حسادت بیشتری را در روابط عاشقانهٔ خود تجربه میکنند.
علائمی مانند: رفتارهای وابسته، تجسس در تلفن همراه یا وسایل شخصی همسر، عصبانیت یا دعوا پس از گذراندن زمان جدا از هم، نیاز به اطمینان زیاد و… میتواند بیانگر حسادت و اضطراب در فرد باشد.
اکثر مردم به سطحی از اطمینان از طرف شرکای عاشقانه نیاز دارند. اما نیاز به سطح بالایی از اطمینان در مورد احساسات و نیات شریک زندگی، میتواند نشانهای باشد از اینکه فرد در رابطهٔ خود احساس امنیت نمیکند.
الگوهای سوء استفاده
بزرگ شدن با پدری که نسبت به شما یا سایر اعضای خانواده بدرفتاری کرده است، میتواند الگویی از سوءاستفاده در روابط آینده ایجاد کند. دلایل زیادی وجود دارد که باعث میشود یک دختر با شرکای متجاوز رابطه برقرار کند. گاهی اوقات، او فقط به چیزی که به نظرش آشنا است تمایل دارد؛ زیرا چیزی که احساس آشنایی دارد، احساس امنیت میدهد، حتی به اشتباه.
نوع رابطه و مسائل جنسی در سندروم ددی ایشوز یا مسئله با پدر
اگر درگیر سندرم ددی ایشوز باشید به احتمال زیاد به رابطه با مردان مسنتر تمایل دارید که به عنوان یک پدرِ جایگزین عمل میکنند. البته نباید این باور اشتباه پیش بیاید که هر زنی که به ارتباط با مردان مسن علاقه دارد، دچار سندروم ددی ایشوز است و رابطهٔ خوبی با پدرش نداشته است، اما این وجود سندروم میتواند باعث چنین تمایلاتی شود. برای تشخیص وجود این سندروم در خود، میتوانید یک جلسهٔ مشاوره آنلاین با یک روانشناس یا طرحواره درمانگر داشته باشید.
درمان سندروم ددی ایشوز از طریق طرحواره درمانی
سندرم ددی ایشوز اختلالی است که میتواند ابعاد مختلف زندگی یک دختر را از کودکی تا میانسالی تحت تأثیر قرار دهد. ارتباط ناکافی و نامناسب با پدر، گاهی اوقات تأثیرات بد و جبرانناپذیری بر آیندهٔ دختران میگذارد.
فرقی نمیکند، شما پدری هستید که دختر دارید و میخواهید رابطه با او را تقویت کنید و یا دختری هستید که رابطهٔ خوبی با پدرش ندارد و به دنبال درمان طرحوارههای ناسازگار خود است. در هر صورت، شرکت در جلسات مشاوره آنلاین روانشناسی یا حضوری میتواند کمک کننده باشد.
برای درمان این سندروم، طرحواره درمانی انتخاب بسیار مناسبی است. زیرا همه چیز را از ریشه بررسی کرده و راهکارهای مختص شرایط خودتان را به شما پیشنهاد میدهد. اگر در ایران زندگی نمیکنید و احساس میکنید دچار چنین اختلالی هستید، میتوانید از طریق سایت سفیران آگاهی از یک روانشناس ایرانی مشاوره دریافت کنید.
با در نظر گرفتن این موضوع که سندروم ددی ایشوز ریشه در کودکی دارد و باورهای فرهنگی و اجتماعی نیز در آن دخیل هستند، صحبت کردن با یک روانشناس ایرانی، میتواند بسیار کمک کنندهتر باشد. زیرا چنین فردی با تمام ابعاد فرهنگیتان آشنا است و میتواند بهترین راهکار را پیش روی شما بگذارد.
سوالات متداول
آیا هر زنی که با مرد مسن در ارتباط است دچار سندروم ددی ایشوز است؟
خیر. ارتباط یک زن با مردهای مسن به معنای ابتلا به این سندروم نیست. اما افرادی که این سندروم را دارند، اغلب به مردهای مسن گرایش پیدا میکنند.
با دخترم چگونه ارتباط برقرار کنم که در آینده دچار مشکلات سندروم ددی ایشوز نشود؟
بهتر است با مطالعه و گرفتن مشاوره، نسبت به نیازهای یک دختر آگاهی پیدا کنید. سعی کنید او را خوب بشناسید و طبق اصول تربیتی درست، نیازهای عاطفیای که معطوف به شما است را رفع کنید.
من دچار این سندروم هستم. برای رهایی از آن چه کنم؟
کتابهای خودشناسی بخوانید. اگر ممکن است، برای برقراری ارتباط بهتر با پدرتان تلاش کنید. نیازهای خود را شناسایی کنید و آنهایی که سرکوب شدهاند را خوب بررسی کنید. پیشنهاد میکنیم در این مسیر، حتما از یک طرحواره درمانگر کمک بگیرید تا همه چیز را طبق اصول روانشناختی پیش ببرید.
آیا این سندروم فقط برای زنان به وجود میآید؟
خیر، این سندروم برای زنان و مردان میتواند در ابعاد مختل شکل بگیرد.